Geeky houtbewerkingstests – FineWoodworking

Of we nu de hulp inroepen van wetenschappers, antieke meubelmakers of universiteitsprofessoren, wij – de redacteuren van Fine Woodworking – kwamen onlangs tot een besef over onszelf. We houden er wel van om dingen kapot te maken.

We moeten het leuk vinden; kijk maar eens naar al deze verschillende artikelen waarin we volkomen onschuldige houtbewerkingsverbindingen verpletteren, comprimeren of anderszins lastigvallen, gewoon om ze te zien mislukken. Iedereen zou denken dat we echt gemeen tegen ons waren.

De waarheid is echter dat het doel altijd hetzelfde is: betere resultaten voor onszelf en voor jou. We willen dat de meubels die je maakt sterk zijn en dat de verbindingen waar je zoveel tijd aan besteedt, de tand des tijds doorstaan. Dus soms breken we de hydraulica uit en vragen het de wetenschappers. Soms worden we een beetje destructief. Het is best wel leuk, en de resultaten kunnen je ogen openen!

Schrijnwerk schietpartij

We duwen 18 populaire frameverbindingen tot het breekpunt
Door Douglas Moore, Thomas McKenna #203-jan/feb 2009 uitgave#203-jan/feb 2009 uitgave

Hoe bepaal je het schrijnwerk bij het ontwerpen van een meubel? De kans is groot dat esthetiek, efficiëntie en beschikbare hulpmiddelen een rol spelen bij de beslissing. Maar dat geldt ook voor kracht. Fine Woodworking werkte samen met een groep onderzoeksingenieurs om 18 populaire frameverbindingen te testen en te zien welke het sterkst is. We hebben vijf sets gemaakt van elk 18 verschillende soorten verbindingen in kersen, een soort die vaak wordt gebruikt door meubelmakers. De monsters werden in een servo-hydraulische materiaaltestmachine geplaatst – in wezen een hydraulische ram aangesloten op een computer om kracht en beweging te registreren – en gebroken. Welke waren het stevigst? De resultaten zullen u verrassen.


Hoe sterk is uw lijm?

We brengen zes soorten lijm naar het breekpunt, waarbij we een aantal algemene wijsheid verbrijzelen in het proces
Door Mark Schofield #192–juli/aug 2007 uitgave

Lijm is zo essentieel voor houtbewerking dat er tientallen soorten en massa’s concurrerende merken zijn. Er is ook veel ‘conventionele wijsheid’. Om te zien of die conventionele wijsheid enige basis heeft, heeft Fine Woodworking een test uitgevoerd met zes veelvoorkomende soorten houtbewerkingslijm – een traditionele gele lijm (PVA), een Type I waterdichte PVA, een vloeibare huidlijm, een warme huidlijm, een langzame lijm. set epoxy, en een polyurethaan.


Tips voor sterkere pennen

Maak ze groter, verklein de gaten en bespaar de lijm niet!
Door Dan Bollock #259–Uitgave jan/feb 2017

Houtonderzoeker Dan Bollock brak meer dan 150 pen-en-gatverbindingen van verschillende breedtes, lengtes en diktes om precies te zien hoe maat, pasvorm en lijmprocedures de sterkte van de verbinding beïnvloeden. Hij ontdekte dat breedte de grootste rol speelt, maar dat lengte en dikte ook een enorm verschil maken. Het is niet verrassend dat een gewricht dat goed past, sterker is. Ook werd de sterkste lijmverbinding gecreëerd door lijm aan te brengen op zowel de pen als de pen.


Word serieus over klemmen

Leer de wetenschap achter klemmen, voor perfecte lijm-ups
Door Roman Rabiej #194 – Uitgave nov/dec 2007

Voor de meeste houtbewerkers is het lijmproces een onnauwkeurige wetenschap. Maar voor houttechnoloog Roman Rabiej is het beoordelen van het succes en de potentiële levensduur van een verlijming gewoon een kwestie van het bepalen van de klemkracht die u nodig hebt, het kiezen van de juiste soorten klemmen en deze plaatsen waar ze het beste werken. Rabeij legt de wetenschap achter klemmen uit in termen die ervoor zorgen dat je je volgende lijmbeurt met vertrouwen tegemoet gaat.


Gewrichten testen tot het breekpunt

Verrassende resultaten komen naar voren in een analyse van veelgebruikte meubelverbindingen
Door Bruce Gray #148–maart/april 2001 uitgave

Met behulp van het laboratorium van het Wood Science and Technology Center van de Universiteit van New Brunswick, heeft Bruce Gray verbindingen getest en met experts gesproken over waarom verbindingen falen. Ze testten traditionele pen-en-gatverbindingen, zwevende penverbindingen, biscuitverbindingen en zwaluwstaartverbindingen op belasting, verplaatsing, faalsnelheid, sterkte na mislukking en stijfheid. Hij legt uit hoe de monsters zijn voorbereid en getest en hoe de grafieken moeten worden geïnterpreteerd. Het artikel biedt ook een gids voor de anatomie van de geteste gewrichten.

Meld u vandaag nog aan voor e-letters en ontvang de nieuwste technieken en how-to van Fine Woodworking, plus speciale aanbiedingen.

Ontvang tips voor houtbewerking, deskundig advies en speciale aanbiedingen in je inbox

×


creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Vanstoeltotstoel
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart